Notícies

El president de la Diputació participa en l'acte de celebració del 25è aniversari de l'Associació de Puntaires de Girona

Foto : Fotos: M. Artalejo

L'auditori del Centre Cultural La Mercè de Girona va acollir aquest dijous al vespre la inauguració dels actes amb motiu del vint-i-cinquè aniversari de l'Associació de Puntaires de Girona. En l'acte han participat Miquel Noguer, president de la Diputació de Girona; Glòria Plana, regidora de Promoció Econòmica de l'Ajuntament de Girona; Meritxell Benedi, presidenta de l'Institut Català de les Dones de la Generalitat de Catalunya; M. Mercè Rovira, presidenta de l'Associació de Puntaires de Girona; Lieve Lamps, professora de puntes de l'Escola Municipal d'Art de Lobaine, i Maite Yanutolo, tresorera de l'Associació de Puntaires de Girona. 

El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, va destacar que «la celebració d'aquest aniversari ens permet reconèixer aquesta peça imprescindible que contribueix a la riquesa del teixit identitari i cultural de la nostra demarcació». I hi va afegir que «la funció social de les puntes no ha perdut la seva essència: com la majoria d'arts del teixit, són sabers femenins centenaris transmesos de generació en generació; un treball creatiu que té un encontre intergeneracional».

L'associació ha organitzat diferents actes per celebrar l'aniversari, i ho fa amb el suport de la Diputació de Girona, l'Ajuntament de Girona i la Generalitat de Catalunya. Les propostes s'engloben sota el lema «Cap dona en l'oblit», i s'uneixen al moviment Efecte Matilda, una campanya internacional que denuncia la transparència que pateixen les dones en l'àmbit científic. En aquest sentit, el col·lectiu s'ha sumat al manifest per reivindicar la història de grans puntaires, el nom de les quals ha quedat amagat darrere el nom d'un gran dissenyador, o de grans artistes el treball de les quals no va ser valorat.

El programa arrenca amb una exposició internacional de puntes que es podrà veure en dos equipaments de la ciutat: el Centre Cultural La Mercè i El Modern, amb propostes diverses, del 21 d'octubre a l'11 de novembre. D'altra banda, el pati de les Magnòlies de la Generalitat de Catalunya acollirà una marató de puntes de coixí el cap de setmana del 6 i 7 de novembre, en què una cinquantena de puntaires mostraran l'art de fer puntes de coixí en públic, de les 10 a les 19 h. L'equipament també acollirà una exposició d'obres originals de les Puntaires de Girona.

Finalment, a la Casa de Cultura de la Diputació de Girona es podrà veure una exposició de ventalls de punta, del 20 de novembre a l'11 de desembre. La mostra, que s'inaugurarà el dissabte, 20 de novembre, la diada de la patrona de les puntaires, a les 11 h, compta amb quasi 200 ventalls de les Puntaires de Girona d'un gran valor tècnic, artístic i històric, fets amb una tècnica puntaire exquisida i amb materials finíssims, amb barnillatges antics d'artesanes restauradores.