Notícies

Es presenta 'Sant Martirià, cos sant de Banyoles', el nou volum de la col·lecció «Quaderns de Banyoles»

Foto : Es presenta 'Sant Martirià, cos sant de Banyoles', el nou volum de la col·lecció «Quaderns de Banyoles»

El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, ha intervingut en l'acte, que ha tingut lloc aquest dimecres al monestir de Sant Esteve de la capital del Pla de l'Estany

L'obra, escrita per la historiadora de l'art Francesca Español, està dedicada a sant Martirià, al culte que se li ret i a l'arqueta

El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, ha participat aquest dimecres en la presentació del nou volum de la col·lecció «Quaderns de Banyoles», Sant Martirià, cos sant de Banyoles. L'acte ha tingut lloc al Monestir de Sant Esteve amb la presència de l'autora, la historiadora de l'art Francesca Español.  

L'obra vol omplir el buit existent sobre la figura de sant Martirià, el patró de Banyoles, i pretén esbrinar els inicis del culte que se li ret a l'església cenobial de Sant Esteve. Així, tracta de l'arribada del cos sant i de com el sant va esdevenir la devoció més important de la població. Es mostra el contingut, tant religiós com cívic, de la veneració d'aquest sant. 

L'autora dedica una especial cura a estudiar l'arqueta de plata del segle XV, que serveix per guardar les relíquies del sant al monestir de Banyoles i que qualifica com a «única, amb un estil propi i de difícil comparació». Precisament, va ser Francesca Español qui va identificar el 1997, en un catàleg de la casa de subhastes Sotheby's de Londres, dues peces de l'arqueta destinades a la venda. Això va obrir la porta a la recuperació de 19 de les peces que havien estat espoliades. 

La Diputació de Girona ha col·laborat en l'edició d'aquest llibre, que és el 22è volum de la col·lecció «Quaderns de Banyoles», que es va iniciar el 1999 i que ara estrena línia editorial i un nou disseny. El llibre passa a ser a tot color, amb gran profusió d'imatges, il·lustracions i gràfics i amb dimensions més grans, amb el qual s'aconsegueix una imatge pròpia d'una edició especialitzada en art. L'any passat es va crear el Consell Editorial de la col·lecció, que inclou assessors externs i que estableix amb anys d'antelació els títols que es publicaran i les autories. En aquest sentit, ja s'han establert els títols del 2021 i el 2022.