Notícies

La Diputació de Girona aprova el pressupost general per l'any 2021

Foto : La Diputació de Girona aprova el pressupost general per l'any 2021

El pressupost general consolidat de l'ens supramunicipal per a l'exercici 2021 ha estat aprovat per 22 vots a favor, l'abstenció del PSC i el vot en contra de la CUP. Es tracta del primer pressupost emmarcat en les accions del Pla de Mandat 2020-2023

La Diputació de Girona s'adhereix al manifest del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les Dones, que enguany fa especial èmfasi en les noves situacions de violència generades pels confinaments establerts a causa de la pandèmia de la COVID-19

Queda aprovat el Pla Estratègic pel Desenvolupament de les Energies Renovables a les comarques gironines. L'objectiu final és aconseguir que el 2030 la participació de les energies renovables sigui del 32 % sobre el consum final d'energia

Aquest matí han tingut lloc la sessió plenària ordinària del mes de novembre així com la sessió plenària extraordinària d'aprovació del pressupost general de la Diputació de Girona, ambdues per via telemàtica. Durant la segona de les sessions s'ha dut a terme l'aprovació del pressupost general de la Diputació de Girona i dels ens que en dependents per a l'exercici 2021. El pressupost, que va ser presentat als mitjans de comunicació ahir al matí, ha estat aprovat per 22 vots a favor (JuntsxCat, ERC, IdS i Txl'E), l'abstenció dels quatre membres del grup del PSC i el vot en contra de la CUP.

Aquest és el segon pressupost general consolidat del mandat 2019-2023 de l'ens supramunicipal i el primer que s'emmarca en el primer pla de mandat del grup institucional: el Pla de Mandat 2020-2023. El pressupost general per a l'any 2021 està dotat de 147,1 milions d'euros.

Aquest pressupost general engloba tant el pressupost de la mateixa corporació (138,8 milions d'euros) com el dels seus organismes autònoms: Dipsalut (14,8 milions d'euros), XALOC (12,4 milions d'euros) i Conservatori de Música Isaac Albéniz (3,3 milions d'euros), i l'entitat pública empresarial local Serveis de Millora i Expansió Ramadera i Genètica Aplicada (SEMEGA) amb una dotació de 748.000 euros, amb un ajustament de consolidació de 23 milions d'euros.

Amb aquesta votació també queden aprovats els pressupostos dels tres consorcis adscrits a la Diputació de Girona: el Consorci de la Costa Brava - Entitat Local de l'Aigua (25,6 milions d'euros), el Consorci de les Vies Verdes de Girona (9,6 milions d'euros) i el Consorci de les Gavarres (646.000 euros).

Així mateix, en la sessió del Ple s'ha donat compte de l'aprovació dels estats de previsió d'ingressos i despeses presentats de la resta d'ens dependents de la Diputació: el Patronat de Turisme Costa Brava Girona, SA (5,8 milions d'euros), SUMAR, Serveis Públics d'Acció Social de Catalunya, SL (19,3 milions d'euros) i la Fundació Casa de Cultura de Girona (985.000 euros).

El pressupost general de la Diputació de Girona i els pressupostos dels consorcis adscrits entraran en vigor una vegada publicat l'edicte de cadascun dels pressupostos que l'integren al Butlletí Oficial de la Província de Girona.


Compromís amb les entitats locals

A través d'aquest pressupost general la Diputació de Girona reafirma un any més el compromís amb els ens locals de la demarcació de Girona. Aquests continuen essent els principals protagonistes de l'execució pressupostària i destinataris de més del 50 % de les subvencions i transferències, concretament 42,6 milions d'euros. Per aquest motiu, un dels principals objectius del pressupost és mantenir o augmentar les subvencions i les ajudes econòmiques que se'ls atorguen per tal d'impulsar polítiques socials, econòmiques, mediambientals, culturals i educatives.

La principal línia de subvenció de la Diputació de Girona a les entitats locals és el Fons de Cooperació Econòmic i Local que pera  l'anualitat 2021 es manté en 20,17 milions d'euros. A través d'aquests fons l'ens supramunicipal pretén ser un dels instruments al servei de les necessitats dels ens locals, i més durant aquest any 2020 en el qual les entitats locals han hagut de fer front a nombroses despeses imprevistes, com és el cas de les ocasionades per la COVID-19 però també per altres fets inesperats, com va ser el temporal Gloria.


Un pressupost marcat per la situació produïda per la COVID-19

Una de les finalitats principals de les línies estratègiques del nou mandat és fer front a les conseqüències derivades de la pandèmia produïda per la COVID-19 en diferents àmbits, com l'econòmic, el social o el cultural, entre d'altres.

A l'Àrea d'Hisenda, Administració, Promoció Econòmica i Cooperació Local es mantenen totes les línies de suport per a emergències, polítiques de participació i transparència, a més del Fons de Cooperació amb els ajuntaments i els consells comarcals de la demarcació.

Dipsalut, l'ens dependent amb més dotació pressupostària, també ha estat un dels organismes destacats en les actuacions per revertir les conseqüències de la pandèmia. En l'exercici 2021 continuarà adaptant els seus protocols i serveis a la situació d'emergència actual, tant en relació amb el suport que presta als ajuntament i a les famílies com en el suport per a l'adquisició de material quan sigui necessari per ajudar a revertir l'impacte de la COVID-19. Així mateix, també cal destacar les polítiques de SUMAR, centrades en la gestió de centres de dia i residències.

L'ens supramunicipal continua mostrant el seu compromís amb les polítiques d'habitatge. Amb aquest objectiu la dotació al servei d'Habitatge s'ha incrementat un 5,9 % respecte de l'exercici del 2020. La cultura també continua sent un dels eixos més importants de les polítiques de la Diputació de Girona. Per aquest motiu, i per fer front a la difícil situació actual, s'ha incrementat més del 4,3 % la dotació, amb un pressupost de més de 18,26 milions d'euros. I, pel que fa a l'esport, també s'incrementa amb gairebé un 3 % i es continua posant especial atenció a l'esport femení i a l'esport adaptat.


Actuacions per fer front a l'emergència climàtica

Una altra de les grans línies d'actuació de la Diputació de Girona és la que aposta per les polítiques mediambientals que tenen per objectiu fer front a l'emergència climàtica.

L'Àrea de Territori i Sostenibilitat, on s'emmarca el servei de Medi Ambient suposa un 20 % del total del pressupost de la corporació. La Diputació aposta per la transició energètica, la preservació del medi natural i la lluita contra l'emergència climàtica. Així mateix, es continuen desplegant els objectius de desenvolupament sostenible de l'Agenda 2030, per impulsar les energies renovables i l'eficiència energètica, i s'ha iniciat la redacció de l'Estratègia d'Emergència Climàtica amb l'objectiu d'obtenir un full de ruta per mitigar el canvi climàtic.


La Diputació de Girona s'adhereix al manifest del 25N

Abans de la celebració del ple extraordinari d'aprovació del pressupost ha tingut lloc el ple ordinari corresponent al mes de novembre.

Un dels primers punts d'aquesta sessió ha estat l'adhesió de la Diputació de Girona al manifest unitari del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les Dones, que es commemora anualment el 25 de novembre.

Amb aquest objectiu, durant la sessió plenària d'aquest matí s'ha emès una peça audiovisual en la qual diverses diputades, en representació de tots els grups polítics que formen part de l'ens supramunicipal, posen veu al contingut d'aquest manifest, que enguany ha volgut posar en relleu la duresa de la pandèmia de la COVID-19 per a les dones i les criatures que viuen en situacions de violència. Aquesta situació excepcional causada pels confinaments ha derivat, a més, en l'increment d'altres tipus de violència, com és el cas de la ciberviolència o violència en línia.

D'aquesta manera, la Diputació de Girona mostra el seu compromís amb l'erradicació d'aquesta xacra social, alhora que mostra el seu suport a les dones i els infants que pateixen aquest tipus de violència. L'ens supramunicipal participa en aquest document, que té com a finalitat donar visibilitat a aquesta problemàtica, de manera consensuada amb la Generalitat de Catalunya, la resta de diputacions catalanes, la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), l'Associació Catalana de Municipis (ACM) i l'Ajuntament de Barcelona.


S'aprova el Pla Estratègic per al Desenvolupament de les Energies Renovables

Aquest matí, en el ple ordinari de novembre, també s'ha aprovat per unanimitat el Pla Estratègic per al Desenvolupament de les Energies Renovables a les comarques gironines. Aquest Pla té com a finalitat crear un entorn en el qual l'acció pública desencadeni inversió en energies renovables i assolir, així, els reptes relacionats amb la transició energètica i la lluita contra el canvi climàtic.

La Diputació de Girona vol liderar aquest compromís amb la sostenibilitat energètica i ambiental a les comarques gironines i es proposa l'objectiu d'aconseguir una participació de les energies renovables del 32 % sobre el consum final d'energia l'any 2030.

El primer objectiu del Pla és que sigui executat i, per tant, s'hi presenten fites i accions viables i que comptin amb la involucració dels agents del territori. D'aquesta manera es vol impulsar un desenvolupament real de les energies renovables a les comarques gironines i que involucri també el sector privat i la ciutadania.

El Pla, a més, pretén orientar-se cap a aquelles tecnologies amb major potencial i menor cost segons la realitat i les necessitats dels àmbits sobre els quals incidirà:

  • Indústria
  • Turisme
  • Residencial
  • Públic/municipal

El Pla comprèn cinc eixos estratègics d'actuació:

  • Econòmic
  • Administratiu
  • Social
  • Tecnològic
  • Financer


Mocions aprovades al ple

La moció del grup PSC per impulsar el seguiment de l'evolució de l'economia gironina, ha estat aprovada per 26 vots a favor i l'abstenció de la CUP. Amb aquesta moció s'ha acordat que la Diputació de Girona es dotarà dels recursos humans i tècnics necessaris per recollir, analitzar i avaluar diverses dades que s'especifiquen en l'Informe d'evolució de l'economia gironina en el període 2008-2018. A partir de les conclusions sorgides es podran dissenyar polítiques que afavoreixin, estimulin i consolidin el desenvolupament i l'evolució dels sectors econòmics ja actius o emergents de la demarcació de Girona.

També ha estat aprovada per unanimitat la moció de la CUP a favor del producte agroalimentari de proximitat a les comarques gironines. Mitjançant aquest acord s'estableix l'elaboració d'un estudi per a la creació d'una xarxa anomenada Xarxa de Centres d'Intercanvi Agroalimentari de Proximitat (CIAP) a les comarques gironines, que té com a fita la facilitació de la logística de productors i comercialitzadors del territori, així com l'obertura d'una nova línia d'ajudes per promoure el consum de producte alimentari de proximitat.