Notícies

El pressupost general de la Diputació de Girona, de 147,1 milions d'euros, farà front a les conseqüències econòmiques i socials derivades de la pandèmia

Foto : El pressupost general de la Diputació de Girona, de 147,1 milions d'euros, farà front a les conseqüències econòmiques

El pressupost general consolidat de l'ens supramunicipal per a l'exercici 2021 aposta pel creixement econòmic i la cohesió social enfront de la situació d'incertesa actual

És el primer pressupost lligat a un pla de mandat: el Pla de Mandat 2020-2023 de la Diputació de Girona

Aquest matí, a la sala de plens de la Diputació de Girona, s'ha presentat el pressupost general de la corporació i dels ens que en depenen per a l'exercici del 2021. A l'acte, que s'ha pogut seguir en directe i també per reproducció en continu (streaming) a través de l'enllaç: http://www.ddgi.cat/endirecte, hi han participat el president, Miquel Noguer, i el vicepresident primer, Pau Presas.

El pressupost general per a l'any 2021 està dotat de 147,1 milions d'euros, el que representa una disminució de l'1,66 % respecte de l'exercici anterior, causada principalment per la finalització en el 2020 de programes subvencionats pels fons europeus que actualment encara s'estan executant.

El pressupost per a l'exercici econòmic del 2021 és un pla econòmic i financer anual vinculat a l'estratègia formulada pel Govern de la corporació a través del seu Pla de Mandat 2020-2023: una eina clau per a la gestió pública, que contribueix a la planificació, la programació, el control, el seguiment i l'avaluació de les accions del grup institucional.

El president de la Diputació, Miquel Noguer, ha afirmat que aquest any, «la Diputació de Girona, no podia restar insensible a la realitat de la pandèmia mundial ocasionada per la COVID-19, que afecta, cada vegada més, segments més amplis de població a la demarcació». A causa d'aquest escenari d'incertesa «presentem un pressupost que aposta pel creixement econòmic i per la cohesió social», ha assenyalat Miquel Noguer.

Aquest pressupost general engloba tant els dels organismes autònoms de la Diputació de Girona (Dipsalut, XALOC i Conservatori de Música Isaac Albéniz) i l'entitat pública empresarial local Serveis de Millora i Expansió Ramadera i Genètica Aplicada (SEMEGA) com el de la mateixa corporació.

Es tracta d'uns pressupostos que, per primera vegada, s'han vist condicionats per una situació d'emergència global com l'actual, provocada per la pandèmia de la COVID-19. Per una banda, aquesta circumstància ha generat una gran incertesa a les administracions públiques a l'hora d'elaborar pressupostos i, per una altra, aquesta eina clau per a la gestió pública ha permès contribuir a aturar les conseqüències de la pandèmia, així com apostar pel creixement econòmic i la cohesió social.

En aquest sentit el vicepresident, Pau Presas, ha constatat que els del 2021 «son uns pressupostos amb un objectiu clar: que ningú quedi enrere des d'una perspectiva econòmica i social, ni tampoc sectors especialment afectats, com ara la cultura, l'esport o el turisme i el comerç, els quals segueixen comptant amb el suport de la Diputació de Girona».

Amb aquesta finalitat s'han presentat uns pressupostos realistes, adaptats a les necessitats actuals del territori gironí i que, tot i els esdeveniments esdevinguts aquest any -entre els quals també es troba el temporal Gloria- garanteixen les ajudes de l'exercici anterior.

Cal destacar quatre idees clau, que s'han remarcat en la presentació d'avui:

1) S'ha alineat el pressupost de la Diputació per fer front a les conseqüències econòmiques i socials derivades de la pandèmia; s'han incrementat les polítiques d'habitatge, mitjançant el desplegament de nous plans actius d'ocupació i dinamització econòmica; per primera vegada, s'ha fet una previsió de 2,5 milions d'euros per al desplegament de la fibra òptica a la demarcació, una inversió que seguirà els propers anys per assegurar la connectivitat arreu del territori i sobretot en aquells municipis més petits.

2) Es mantenen en alguns casos, i en d'altres s'incrementen, els import de les línies d'ajuda als ajuntaments. Malgrat la situació actual, no es produeix cap disminució de recursos, i la Diputació manté o augmenta els recursos destinats als ajuntaments de la demarcació de Girona.

3) Es dona continuïtat a una altra de les grans línies d'actuació de la Diputació de Girona: les actuacions per fer front a l'emergència climàtica. Es continua amb el desplegament dels objectius de desenvolupament sostenible de l'Agenda 2030 i amb el desplegament de noves edicions de les campanyes "Del pla a l'acció", sobre prevenció d'incendis forestals o sobre l'impuls de les energies renovables i l'eficiència energètica.

4) Aquest és el primer pressupost lligat a un pla de mandat: el Pla de Mandat 2020-2023 de la Diputació de Girona, públic i consultable al web de la Diputació, amb més de 700 accions concretes. Representa una aposta per les polítiques de govern obert i transparent, que planifica de manera estratègica les actuacions que portarà a terme la Diputació de Girona durant aquesta legislatura.

Pel que fa a les principals inversions de la corporació previstes per a l'exercici 2021: Xarxa Viària, amb 3,4 milions d'euros; 2,5 milions d'euros d'inversió en infraestructures per a la canalització de la fibra òptica; 1,3 milions d'euros en inversió en equips i aplicacions informàtiques, i més d'1 milió d'euros en inversions en eficiència energètica d'infraestructures i edificis de les entitats locals.

En el marc de les polítiques econòmiques per fer front al a la crisi econòmica i social generada per la pandèmia, Dipsalut, l'Organisme de Salut Pública de la Diputació, amb un pressupost de 14,8 milions d'euros, fixa com eixos prioritaris les polítiques socials, de salut pública i de reversió de les desigualtats.

Per al vicepresident Pau Presas «és especialment rellevant el fet que els organismes públics incorporin també el treball i les actuacions dirigits a la cura de la salut emocional de les persones, tal com s'ha començat a fer des de Dipsalut, entre moltes de les altres accions que desenvolupa aquest organisme».

Amb aquest mateix objectiu, cal afegir-hi les polítiques de SUMAR, centrades en la gestió de centres de dia i residències, amb un pressupost de 19,3 milions, que representa un increment del 15 % respecte del 2020.

L'àrea d'habitatge, un dels àmbits que ha pres importància dins del pressupost i de les actuacions de la Diputació, incrementa un 6 % el seu pressupost, amb el qual arriba als 2,37 milions d'euros, amb la finalitat d'acompanyar tots els ajuntaments en aquesta necessitat de primer ordre.

En relació amb les actuacions establertes per fer front a la COVID-19, el vicepresident, Pau Presas, ha assenyalat que «Des de la Diputació despleguem iniciatives en el marc de les polítiques actives d'ocupació i dinamització econòmica mitjançant el nou programa de suport als ajuntaments, perquè aquests puguin disposar de tècnics de promoció econòmica que impulsin accions en l'àmbit local».

A l'Àrea d'Hisenda, Administració, Promoció Econòmica i Cooperació Local es manté el Fons de Cooperació amb els ajuntaments i els consells comarcals de la demarcació, dotat amb més de 20 milions d'euros. També es mantenen les línies de suport per a emergències, polítiques de participació i transparència. Es crea un nou servei per donar assistència als ajuntaments en matèria de protecció de dades i se segueixen desplegant polítiques de suport als micropobles en aspectes que sovint passen desapercebuts, com és el manteniment de cementiris o el suport per al desenvolupament de projectes.

Es dota l'Àrea de Cultura, Noves Tecnologies, Esports i Educació amb 25,39 milions, un 18 % del pressupost, atès que en un context com l'actual «és més important que mai garantir el suport en aquests àmbits i garantir-hi l'accés en igualtat d'oportunitats», ha assenyalat Pau Presas, el qual ha destacat la necessitat de «mantenir i incrementar el suport a les iniciatives culturals i a les entitats culturals de la demarcació de Girona encarregades de dinamitzar i donar vida a molts dels nostres pobles i ciutats».

En el pressupost per al 2021 s'ha incrementant també el suport a l'esport, amb més de 3 milions d'euros: es manté l'acompanyament a les iniciatives lligades a l'esport femení i a l'esport adaptat. I cal destacar les partides destinades a l'educació, que posaran el focus, inicialment, a donar suport als municipis amb escoles rurals i d'alta complexitat, per garantir l'equitat i la igualtat d'oportunitats. I amb la voluntat de seguir estenent el projecte d'educació a 360 i els pobles i ciutats educadores de la demarcació de Girona.

L'Àrea de Territori i Sostenibilitat es dota amb 27,56 milions, un 20 % del pressupost.

El vicepresident en destaca la provisió de 2,5 milions d'euros per al desplegament de la fibra òptica a la demarcació de Girona: «una infraestructura que ens sembla cabdal per tal de assegurar la igualtat d'oportunitats a tot el territori, per garantir el progrés i el desenvolupament econòmic i social».

I pel que fa a l'àmbit del medi ambient, el pressupost segueix apostant per la transició energètica, la preservació del medi natural i la lluita contra l'emergència climàtica, amb la finalitat que la Diputació continuï sent un agent actiu, compromès en avançar cap al desenvolupament sostenible de la demarcació.

Al Servei de Medi Ambient s'ha iniciat ja la redacció de l'Estratègia d'Emergència Climàtica de la Diputació, amb l'objectiu de bastir un full de ruta per mitigar el canvi climàtic. Això se suma a noves polítiques innovadores, com és la promoció en l'àmbit públic i privat de les comunitats energètiques intel·ligents. O d'altres polítiques que es despleguen des de fa temps, com les polítiques de prevenció d'incendis forestals en coordinació amb els ajuntaments, els gestors forestals i les ADF del territori.

El president, Miquel Noguer, ha conclòs que la Diputació «ha presentat un pressupost realista, adaptat a les necessitats del territori, que garanteix les ajudes de l'any anterior tot i les conseqüències esdevingudes el 2020 (temporal Gloria i COVID-19) i, sobretot, destinat a contribuir a aturar les primeres conseqüències de la pandèmia de la COVID-19)».

El pressupost per al 2021 de la Diputació de Girona començarà la seva tramitació amb l'aprovació per part del ple extraordinari convocat per a aquest dimarts, 24 de novembre, a les 13 hores, al saló de plens de la corporació.