Notícies

175 anys del museu de Sant Pere de Galligants

Foto : Foto: Martí Artalejo

La commemoració dels 175 anys del museu s'allargarà durant el 2021

El museu havia estat de la Diputació de Girona fins que es va traspassar a la Generalitat

Aquest dijous s'ha inaugurat l'exposició «175 anys del Museu de Sant Pere de Galligants (1884-2020)» en petit comitè, enmig de les noves restriccions per mitigar la propagació de la pandèmia i amb la presència del vicepresident i diputat de Cultura, Albert Piñeira; el bisbe de Girona, Francesc Pardo; la consellera de Cultura, Àngels Ponsa; el vicealcalde i regidor de Cultura de l'Ajuntament de Girona, Quim Ayats; el director del museu d'Arqueologia de Catalunya, Jusèp Boya, i el responsable del museu a Girona, Ramon Buxó, entre altres assistents.

«175 anys del museu de Sant Pere de Galligants». La primera exposició commemorativa es fa al claustre, i tracta de la història del museu. La segona es farà a la nau al mes d'abril de 2021, i mostrarà els tresors del museu d'Arqueologia a Girona.

A causa de la COVID-19, l'acte ha estat a porta tancada, i el públic ha pogut gaudir de l'acte d'inauguració i d'una visita guiada a l'exposició a través dels perfils d'Instagram de la institució: @macarqueologia i @macgirona.

L'exposició «175 anys del museu de Sant Pere de Galligants» és un repàs gràfic a la història del museu, des de la seva fundació fins als projectes de futur. La Diputació de Girona hi ha tingut un paper clau al llarg dels anys, ja que el museu de Sant Pere de Galligants era antigament el museu provincial de la Diputació de Girona.

Concretament, el número 161 de la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona», que es va publicar l'any 2012, porta per títol El monestir de Sant Pere de Galligants. En aquest quadern, les autores tracten sobre diversos temes relacionats amb la història d'aquest monestir, entre d'altres «El naixement del Museo Provincial», «De Museo de Gerona a Museu Arqueològic», i hi aporten testimonis gràfics i documentals interessantíssims.

El vicepresident i diputat de Cultura, Albert Piñeira, en l'acte d'inauguració, ha desitjat en nom de la Diputació de Girona que aquesta celebració suposi una nova etapa per al museu, amb l'esperança que l'evolució de la pandèmia ens permeti a tots seguir gaudint d'aquesta commemoració tan especial per a la història de les comarques gironines.

Piñeira ha dit que «A la Diputació de Girona sentim com a nostre el museu de Sant Pere de Galligants. Forma part de la Xarxa de museus de Girona i, com a tal, no és només un recull de col·leccions, sinó un espai que emociona, inspira i interactua amb el visitant».

Els organitzadors de l'exposició han manifestat: «Enguany iniciem la celebració dels 175 anys del museu. El 30 d'octubre de 1845 es va fundar el que avui es coneix com la seu a Girona del museu d'Arqueologia de Catalunya, ubicada en el monestir de Sant Pere de Galligants, i en la qual es pot veure una mostra de l'evolució de l'empremta humana al llarg de la història en les comarques gironines». Així mateix, dirigint-se als assistents, han afegit que «aquesta celebració suposa una nova etapa per al museu: nous canvis i nous reptes, que ens agradaria compartir amb vosaltres al llarg d'un any, a través d'exposicions, seminaris, conferències i diverses activitats, dirigides a tot tipus de públic».

Sant Pere de Galligants

Al llarg dels seus deu segles de vida, el monestir de Sant Pere de Galligants ha estat protagonista dels esdeveniments que han marcat la vida i la història de la ciutat: setges, aiguats, epidèmies, visites reials...

La fundació del monestir resta lligada al naixement del barri que porta el mateix nom. La bona arquitectura de l'edifici l'ha convertit en emblema del romànic gironí.

Una història que es completa amb la seva dilatada vida com a museu. El barri, per la seva part, ha evolucionat amb el pas dels segles, i ha seguit una dinàmica pròpia des dels seus orígens com a nucli d'adobers i molins fins al present. Superades èpoques de misèria i decrepitud, avui ha esdevingut una part més de la ciutat, que participa de la seva condició de barri històric, dels circuits turístics i de la seva pròpia vida com a part del nucli urbà.